Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Novosti in novice / Semanji dan v Stični

Semanji dan v Stični

Novosti in novice

V nedeljo 4.6.23 smo v organizaciji Turističnega društva Stična sodelovali pri obuditvi več kot 700-letne tradicije tamkajšnjih semanjih dni. Na trgu ob Stiški baziliki se je zbrala velika množica ljudi, ki so lahko uživali v pestrem programu za vse okuse.

Obiskovalci so spoznali skoraj neverjetno zgodbo o vinski trti zeleni silvanec (znani tudi kot mušica oziroma zeleni plešec), ki se je po skoraj 300 letih vrnila v Stično, potem ko so na začetku sejma posadili 10 trt.

Obenem je stiški opat p. Maksimilijan File blagoslovil zeliščni vrt p. Simona Ašiča (1906–1992), najbolj znanega slovenskega zeliščarja in meniha cistercijanske opatije v Stični. Vrt je bil tudi prvič uradno odprt za obiskovalce.

V 26 visokih gredah so predstavili 26 značilnih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljajo v zdravilnih čajnih mešanicah p. Ašiča. V središču vrta je jablana kot simbol ene glavnih samostanskih dejavnosti – izdelovanjem jabolčnega kisa.


Obiskovalce so nato skozi celodnevni bogat družabni in kulturni program, ki so ga soustvarili lokalni glasbeniki, plesalci in drugi umetniki, popeljali Špela Stražišar, Ana Marija Ficko in Klemen Janežič.

Skozi cel dan smo domači obrtniki ponujali svoje izdelke in storitve na stojnicah, kjer so si jih lahko obiskovalci ogledali in kupili. Ob pestri ponudbi izdelkov ni manjkalo dobre hrane in pijače za katero so poskrbeli lokalni gostinci in Samostan Stična.

Ekipa Blaginja je z veseljem predstavila svojo ponudbo in spomnila naše vaščane, da nas imajo in da se lahko ob težkih trenutkih bolezni in negotovosti obrnejo na nas, po pomoč.

Zelo lepo je bilo sodelovati in s skupnimi močmi ustvariti lep dogodek na katerega smo lahko vsi ponosni in si absolutno želimo da bo ponovno postal tradicija naše ljube Stiške doline.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k dogodku in hvala vsem obiskovalcem za tako množično in aktivno udeležbo.

Na semanjemu dnevu je sodeloval tudi naš podmladek.

Se vidimo naslednje leto!

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.