Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Blazina proti preležaninam: Najboljša obramba pred neprijetnimi poškodbami pri dolgotrajnem sedenju

Blazina proti preležaninam: Najboljša obramba pred neprijetnimi poškodbami pri dolgotrajnem sedenju

Nasveti

Preležanine so poškodbe kože in tkiva, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega pritiska na določene dele telesa, ki so izpostavljeni trenju, stiskanju ali drgnjenju. Pri dolgotrajnem sedenju pride do zmanjšane prekrvavitve tkiva na teh predelih, kar lahko vodi v nekrozo ali odmiranje kože in tkiva. To se običajno zgodi na območjih, kjer kosti tesno prilegajo koži ali na mestih, ki so izpostavljena stalnemu pritisku, kot so križnica, repna kost, boki, pete, komolci in ramena.

Preležanine niso samo boleče, temveč lahko privedejo tudi do resnih zapletov, kot so okužbe, abscesi, celo gangrena in sepse, ki so lahko smrtno nevarne. Poleg tega zdravljenje preležanin zahteva dolgotrajno in pogosto boleče zdravljenje ter lahko povzroči tudi psihične in čustvene težave pri posamezniku.

Razlogi za nastanek preležanin

Pritisk

Dolgotrajen pritisk na isti del kože in tkiva lahko povzroči prekinitev pretoka krvi v teh predelih. To povzroči zmanjšano oskrbo s kisikom in hranili, kar lahko vodi v poškodbe tkiva.

Trenje

Gibanje kože ob površini sedeža ali postelje lahko povzroči trenje, ki dodatno škoduje koži, še posebej, če je koža vlažna ali izpostavljena pritisku.

Vlažnost

Vlažna koža je bolj dovzetna za poškodbe, saj je mehkejša in bolj občutljiva na trenje. Povečana vlažnost lahko privede tudi do mehčanja kože, kar olajša nastanek preležanin.

Slaba prekrvavitev

Fizična neaktivnost lahko vodi v slabšo prekrvavitev tkiva, kar povečuje tveganje za nastanek preležanin.

Pomembnost preprečevanja preležanin

Redno spreminjanje položaja

Osebe, ki so dolgo časa prisiljene v sedeči položaj, bi morale redno spreminjati položaj telesa, da se prepreči dolgotrajni pritisk na iste točke kože. Priporočljivo je vsake 1 do 2 ure spremeniti položaj telesa.

Uporaba primernih pripomočkov

Uporaba blazin proti preležaninam, blazin z gelom ali posebnih sedežev, ki razbremenjujejo pritisk, lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek preležanin.

Skrb za kožo

Redno pregledovanje kože na občutljivih mestih ter skrb za higieno in vlaženje kože lahko pomagata preprečiti nastanek preležanin.

Uravnotežena prehrana in hidracija

Zdrava prehrana, bogata z vitamini in minerali, ter zadostna hidracija prispevata k boljšemu zdravju kože in splošni odpornosti telesa proti poškodbam.

Fizična aktivnost

Če je mogoče, je priporočljivo izvajati nežne vaje, ki spodbujajo cirkulacijo krvi, tudi med dolgotrajnim sedenjem.

Kako deluje blazina proti preležaninam

Blazine proti preležaninam so oblikovane tako, da razbremenijo pritisk na ključnih predelih telesa, kjer se običajno pojavijo preležanine, kot so križnica, boki, pete in komolci. Njihova ergonomska oblika in uporaba posebnih materialov omogočata enakomerno porazdelitev teže telesa ter preprečujejo nastanek preležanin.

Prednosti uporabe blazine protu preležaninam

Preprečuje nastanek preležanin

Z ustrezno podporo in razbremenitvijo pritiska na kritičnih točkah telesa blazina protu preležaninam zmanjšuje tveganje za nastanek preležanin.

Povečuje udobje

Ergonomski dizajn in uporaba udobnih materialov omogočata udobnejše sedenje, tudi za daljše časovno obdobje.

Izboljšuje cirkulacijo krvi

Spremljanje pretoka krvi in preprečevanje stiskanja krvnih žil prispeva k boljši cirkulaciji krvi, kar je ključno za zdravje kože in tkiva.

Enostavna za uporabo

Blazine protu preležaninam so običajno prenosljive in lahke, zato jih je enostavno uporabljati.

Blazina proti preležaninam za sedež na naročilnico ZZZS

Medicinski pripomoček vam lahko predpiše osebni zdravnik na naročilnico. Šifra je 0802 BLAZINA PROTI PRELEŽANINAM ZA SEDEŽ.

Pogoj za pridobitev je Grozeči dekubitus.

Pogoj za pridobitev blazine proti preležaninam, imenovane tudi grozeči dekubitus, je, da oseba že kaže znake, da bi lahko razvila preležanine ali rane na koži zaradi pritiska in trenja. Grozeči dekubitus pomeni, da obstaja nevarnost, da se na določenih delih telesa razvijejo preležanine, ki so lahko boleče in resne. Blazina proti preležaninam pomaga razbremeniti pritisk na te dele telesa ter preprečuje nastanek preležanin ali poslabšanje obstoječih. Torej, če zdravnik opazi, da obstaja grožnja za nastanek preležanin, lahko predpiše uporabo te blazine za preprečevanje težav s kožo.

Trajnostna doba je 36 mesecev. To pomeni, da lahko na vsake 3 leta dobite novo blazino.

Preprečevanje preležanin pri dolgotrajnem sedenju zahteva dosledno izvajanje preventivnih ukrepov in skrb za zdravje kože ter splošno dobro počutje. Z osveščenostjo o vzrokih za nastanek preležanin in pravilnim izvajanjem preventivnih ukrepov lahko zmanjšamo tveganje za nastanek teh bolečih in včasih resnih poškodb kože in tkiva.

Blazina protu preležaninam je učinkovita rešitev za preprečevanje neprijetnih poškodb pri tistih, ki so dolgo časa prisiljeni v sedeči položaj. Z ustrezno podporo, razbremenitvijo pritiska in izboljšano cirkulacijo krvi lahko blazina protu preležaninam pomaga ohranjati zdravo kožo in tkivo ter izboljšuje splošno udobje med sedenjem. Pri izbiri blazine je pomembno upoštevati individualne potrebe in preference, da se doseže najboljše rezultate v preprečevanju preležanin.

ZA OGLED NAŠE PONUDBE BLAZIN PROTI PRELEŽANINAM KLIKNITE TUKAJ>>>

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.