Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Kako varno vstati ob padcu?

Kako varno vstati ob padcu?

Nasveti

Po razpoložljivih podatkih vsako leto utrpi padec kar četrtina starejših od 65 let. Vsak padec pomeni kar dvakrat večjo verjetnost ponovnega padca.  Dodatna nevarnost je tudi dolgotrajno ležanje na tleh ali nepravilno vstajanje, ki lahko povzroči dodatne poškodbe, tudi če pri padcu do resnih poškodb na srečo ni prišlo.

Če na primer starostnik po padcu ne more vstati ali poklicati pomoči, lahko utrpi resne spremljajoče zaplete, ki niso neposredno povezani s padcem. To so dehidracija, hipotermija, pljučnica ali preležanine. Problem je tudi neizmeren strah pred ponovnim padcem, ki privede do izogibanja vsakršnim, tudi običajnim, vsakodnevnim dejavnostim ter vodi v šibkost, zmanjšanje mišične moči in gibljivosti ter še poveča tveganje ponovnih nesrečnih dogodkov.  

Zato vam predstavljamo učinkovite tehnike, kako čim bolj varno vstati po padcu.

Poznavanje tehnike oz. načina, kako se spraviti na noge po nezgodi, bo starostniku vlilo zaupanje, da si zna ob nezgodi pomagati sam in hkrati zmanjša verjetnost poškodb na najmanjšo mero.

Nadvse pomembno je, da pred kakršnim koli premikanjem vedno opredelimo morebitne poškodbe.  Starostniki naj poskušajo vstati samo, če so resnično prepričani, da se niso poškodovali, če niso omotični in če imajo občutek, da imajo dovolj moči. Če ste pri starostniku in menite, da se je poškodoval, ga nikoli ne premikajte, saj lahko poškodbe še bistveno poslabšate. Najprej pokličite 112, poškodovanca toplo in udobno oblečite in počakajte na reševalno vozilo.

NAVODILA ZA VARNO VSTAJANJE PO PADCU

Pomembno: Starostniki z resno boleznijo in omejeno mobilnostjo naj se o tem, kaj storiti ob padcu, vedno posvetujejo z zdravnikom ali fizioterapevtom.

Kako vstati, če se niste poškodovali?

  1. Pomirite se in bodite nekaj trenutkov pri miru. Ne premikajte se takoj, saj s hitrimi premiki lahko povzročite dodatno škodo.
  2. Skušajte ugotoviti, ali ste se poškodovali. Počasi premikajte zapestja in stopala ter roke in noge, da preverite, ali vas kaj boli.
  3. Če menite, da se niste poškodovali, se počasi prevalite na stran, najprej z glavo in nato z ostalim telesom do stopal. Za trenutek se spočijte.
  4. Nato se počasi se spravite na kolena in dlani ter se odplazite do stola ali trdnega kosa pohištva v bližini.  Nikoli ne hitite in se vmes po potrebi spočijte. Ko pridete do stola, položite dlani na sedišče, najprej eno dlan in nato še drugo. Uprite se na stol in močnejšo nogo skrčite za 90 stopinj tako, da stopalo plosko položite na tla. Druga noga naj ostane v klečečem položaju. Nato se z obema rokama in nogama počasi povlecite v stoječi položaj.
  5. Previdno se obrnite in se spustite na stol. Sedite, zajemite sapo in nekaj minut počivajte, preden se odpravite naprej.

Kaj storiti, če ste se poškodovali?

  1. Ostanite mirni in se za trenutek spočijte. Skušajte ugotoviti, kateri del telesa ste si poškodovali.
  2. Uporabite napravo za klic v sili ali mobilni telefon ter pokličite 112 ali družinske člane. Povejte, da ste se poškodovali.
  3. Če je v bližini blazina, si jo podložite pod glavo. Če morda najdete odejo, se pokrijte, da vam bo med čakanjem na pomoč toplo.
  4. Če nimate telefona ali naprave za klic v sili, zavpijte na pomoč. Če tega ne zmorete, pograbite predmet, ki je v bližini in ga vrzite na tla ali v pohištvo, da bo zaropotalo in vzbudilo pozornost sosedov ali ljudi, ki so v bližini.

Veliko padcev v domačem okolju je možno zelo učinkovito preprečiti. Saj vesta kaj pravijo bolje preventiva kot kurativa. Zato v naši ponudbi najdete širok izbor medicinskih pripomočkov s katerimi lahko uspešno preprečujete padce.

Za starostnika je najbolj pomemben občutek varnosti. Občutek, ki je lahko razlika med samostojnim ali pomoč potrebnim starostnikom.

Zato si oglejte našo ponudbo pripomočkov, ki bodo olajšale življenje vam in/ali vašim nabljižjim.

KLIKNI TUKAJ ZA OGLED PRIPOMOČKOV>>>

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.