Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / 7 nasvetov in trikov, ki starejšim olajšajo vsakodnevna opravila

7 nasvetov in trikov, ki starejšim olajšajo vsakodnevna opravila

Nasveti

Kronične bolezni in staranje starostnike postavljajo pred številne vsakodnevne izzive. Za spopadanje z njimi so v pomoč preprosti in uporabni nasveti in triki, ki lahko pomembno olajšajo vsakodnevne dejavnosti in hkrati tudi pomembno zmanjšajo tveganje nesrečnih dogodkov.

V nadaljevanju predstavljamo 7 uporabnih nasvetov in trikov pri izvajanju vsakodnevnih opravil in pojasnjujemo, kako si z njimi starostniki poenostavijo vsakodnevno življenje in hkrati poskrbijo tudi za varnost – vse to močno olajša tudi življenje vseh, ki skrbijo zanje.

Doseganje stvari na »dnu« polic v hladilniku.

Na vrh police namestite okrogel vrtljiv krožnik, ki omogoča, da boste dosegli tudi stvari, ki  se nahajajo zadaj.

Z lahkoto upravljajte z gumbi na napravah.

Na gumbe na telefonu ali daljincu za televizor nalepite okrogle, privzdignjene nalepke, ki starostnikom z degeneracijo makule ali drugimi očesnimi boleznimi močno olajšajo pritiskanje na (prave) gumbe.

Na telefonu na primer na tipko »odgovori« namestite privzdignjeno nalepko, ki omogoča lažje rokovanje s telefonom. Enako lahko storite na daljincu za televizijo in nalepke namestite na gumb on/off in na gumbe za uravnavanje glasnosti.

Oblepite ostre robove na pohištvu.

Pulti, mizice ali nočne omarice z ostrimi robovi kar čakajo, da se zgodi nesreča. Robove lahko »omehčate« tako, da nanje namestite poseben gumijast pripomoček ali jih preprosto oblepite, lahko pa nanje namestite mehak plastelin, ki se strdi v gumo.

Za lažje prijemanje kozarcev ali skodelic nanje namestite gumijaste trakove.

S trakovi, ki objemajo kozarec ali skodelico, omogočimo lažji prijem, zlasti, če ima starostnik šibke, tresoče se in artritične roke. S tem trikom si lahko pomagate tudi pri zobnih krtačkah ali pisalih, ki jih ovijete kar z gumijastimi trakovi, čeprav so bolj primerni in prijetni pripomočki iz pene, s katerimi obdate tanjše predmete.

Obdržite slamico na mestu.

Če vidite, da starostnik lovi slamico po skodelici, medtem ko pije, nalepite slamico na kljukico za perilo in jo zataknite za kozarec. Tako bo slamica ob premikanju skodelice ostala na mestu.

Preprečite, da milo med tuširanjem ne bo padlo na tla.

Milo je znano po tem, da je izjemno spolzko, ko se zmoči, ter se zato zlahka izmuzne iz rok in pade na tla kabine za tuš. To je tudi zelo nevarno. Dogodek lahko preprečimo s starimi hlačnimi nogavicami, ki jim odrežemo eno »hlačnico«. Vanjo damo milo in jo privežemo na ročaj tuša ali na priročno držalo ob kadi.

Organizirajte zdravila.

Jemanje zdravil lahko povsem preprosto spremljate z nezapletenimi triki. Namesto sofisticiranih aplikacij za spremljanje jemanja zdravil zato uporabite kar list iz koledarja ali tabelo, ki ste jo sami izdelali na računalniku. Za spremljanje jemanja zdravil uporabite posebne škatlice s predalčki, za shranjevanje zdravil pa je povsem primerna kar škatla za čevlje.

ZA OGLED NAŠE PONUDBE PREPROSTIH PRIPOMOČKOV KLIKNITE TUKAJ>>>

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.