Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Saturacija – kaj to sploh je?

Saturacija – kaj to sploh je?

Nasveti

Kisik je najbolj razširjena snov na zemlji. Tako ljudje kot druga živa bitja ga nujno potrebujemo za preživetje. Celice namreč preko kisika pridejo do energije za svoje delovanje. Pomembno je, da redno spremljamo delež kisika v krvi, sploh v času respiratornih obolenj in prehladov, tudi pri otrocih in dojenčkih.

Kaj je saturacija in zakaj je pomembna?

Saturacija ali nasičenost krvi s kisikom (Sp02) predstavlja delež kisika, ki ga trenutno vsebujejo naše arterije. Zadosten delež kisika v krvi je izrednega pomena, saj je kisik ena od stvari, brez katere naše telo ne more delovati. Kisik v naše telo vstopa z dihanjem preko dihalnih poti do pljuč. V pljučnih mešičkih nato prehaja v kri, kjer se veže na krvno barvilo (hemoglobin) v rdeči krvnički. S pomočjo srca in ožilja nato potuje po celem telesu do celic. Za dobro preskrbo s kisikom potrebujemo zdrava dihala, dovolj krvi ter zdravo srce in ožilje.

Kakšne so normalne vrednosti saturacije?

Zdrav človek ima v normalnih pogojih SpO2 med 90 in 100 odstotki. Najpogostejši izmerjeni rezultati so med 96 in 99 odstotki. Nižja kot je izmerjena vrednost, bolj zaskrbljujoče je stanje. Tako je pri saturaciji pod 94% lahko včasih že potreben dovod dodatnega kisika, zato je potrebno o tem obvestiti svojega zdravnika.

Kako lahko sami izmerimo saturacijo?

Delež kisika v krvi lahko dandanes merimo na več načinov. Najbolj zanesljiva je še vedno meritev plinov s plinsko analizo arterijske krvi, pri čemer pa je potrebno vsakokrat s posebno brizgalko odvzeti vzorec krvi. Odvzet vzorec se nato analizira v laboratoriju.

Hitrejši, enostavnejši, uporabniku prijaznejši in kljub temu dovolj zanesljiv način pa je merjenje SpO2 s pomočjo pulznega oksimetra. Pulzni oksimeter namreč ne potrebuje vzorca krvi, temveč se enostavno namesti na prst (največkrat na kazalec) roke in vrednost saturacije izmeri preko kože. Izmerjeni rezultat je dovolj zanesljiv, da nam služi kot orientacija, ali je vrednost kisika v krvi zadostna ali ne. V slednjem primeru je to znak, da je potreben obisk osebnega zdravnika.

Pri merjenju saturacije s pulznim oksimetrom upoštevajte naslednja priporočila:

 • Saturacijo si merite vsake 3 do 4 ure preko dneva oziroma na 1 do 2 uri, v kolikor je bila prva izmerjena vrednost med 94 in 96 odstotki.
 • Roke morajo biti ob meritvi tople in suhe, brez laka za nohte.
 • Pred meritvijo saturacije se dobro odkašljajte.
 • V primeru rezultata pod 92 odstotki, takoj pokličite osebnega zdravnika ali nujno medicinsko pomoč na številko 112.

   Mediblink Pulzni oksimeter M170 je neinvazivna metoda, ki omogoča spremljanje oksigenacije bolnikovega hemoglobina, s pomočjo para senzorjev, nameščenih na tankem delu pacientove konice prsta. Vsebuje tri merilne parametre: stopnjo nasičenosti s kisikom (Sp02), spremljanje srčnega utripa (PR) in indeks perfuzije (PI). Omogoča upravljanje z enim gumbom. Ima velik LED zaslon s prikazom srčnega utripa in impulznega grafikona.

   KLIKNI TUKAJ ZA OGLED PULZNEGA OKSIMETRA MEDIBLINK>>>

   Prijavite se na naše e -novice

   Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

   Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.