Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Razlika med Alzheimerjevo boleznijo in demenco

Razlika med Alzheimerjevo boleznijo in demenco

Nasveti

Številni ljudje uporabljajo besedi Alzheimerjeva bolezen in demenca kot sinonima. Vendar je pomembno vedeti, da ne gre za eno in isto stvar.

Demenca je sindrom, ki vključuje skupino simptomov, ki so povezani s specifično boleznijo ali motnjo. Demenca sama po sebi ni bolezen. Alzheimerjeva bolezen je oblika demence. Je najbolj pogost tip demence in obsega kar 60–80 % vseh primerov demence. Vendar pa vzrok demence ni v vseh primerih Alzheimerjeva bolezen, saj poleg Alzheimerjeve bolezni poznamo še osem tipov demence.

Razlikovanje med Alzheimerjevo boleznijo in demenco je pomembno zato, ker nam pomaga pri sprejemanju odločitev in iskanju učinkovitih načinov obvladovanja simptomov.

V prispevku razlagamo, kaj je demenca, kaj je Alzheimerjeva bolezen in kakšne so razlike med simptomi Alzheimerjeve bolezni in simptomi demence.

Kaj je demenca?

Demenca je splošen izraz za vrsto simptomov, ki so povezani s pešanjem sposobnosti pomnjenja in razmišljanja ter z upadom kognitivnih spretnosti. Zavedati se moramo, da demenca ni normalen sestavni del staranja, ampak jo povzročajo fizične spremembe v možganih, ki jih navadno sproži bolezen, kap ali poškodba.

SIMPTOMI DEMENCE

Demenca niso le kratki spominski lapsusi, npr. da se ne spomnimo, kako je nekomu ime, kje smo parkirali ali kje smo pustili očala. Oseba z demenco se bori s težavami na vsaj dveh področjih od naštetih:

 1. spomin;
 2. komunikacija in govor;
 3. razumevanje in presoja;
 4. vidno zaznavanje (ne vidi razlike med barvami ali vidi stvari, ki jih ni).

Obstaja veliko različnih tipov demence. Specifični simptomi, ki jih lahko izkusi oseba, so odvisni od prizadetega možganskega predela in od bolezni, ki povzroča demenco.

TIPI DEMENCE

Alzheimerjeva bolezen je vodilni tip demence in predstavlja 60–80 % vseh primerov demence. Drugi najpogostejši tip je vaskularna demenca, ki jo navadno povzroči kap ali prehodna ishemična ataka (TIA). Tudi druga stanja so lahko vzrok simptomov demence. Nekateri so reverzibilni, npr. okužbe sečil, delirij, težave s ščitnico ali pomanjkanje vitaminov, druge, npr. Parkinsonova bolezen, niso popravljive.

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Alzheimerjeva bolezen je napredujoča možganska bolezen in šesti vodilni vzrok smrti v ZDA . Zdravila za zdaj ne poznamo. Alzheimerjeva bolezen povzroča težave s kognitivnimi funkcijami, kot so spomin, presoja, odločanje in obnašanje.

SIMPTOMI ALZHEIMERJEVE BOLEZNI

Simptomi Alzheimerjeve bolezni so nepredvidljivi, a se pogosto pojavijo počasi in se s časom poslabšujejo. Osebe z Alzheimerjevo boleznijo se postopno vse težje pogovarjajo ali opravljajo vsakodnevne zadolžitve. Drugi pogosti simptomi so zmedenost, agresivnost in razpoloženjske spremembe. V zgodnjih fazah bolezni so izguba spomina in drugi simptomi običajno blagi, v poznih fazah bolezni pa so običajni simptomi težave pri komunikaciji, popolna odvisnost od drugih, izguba mobilnosti, inkontinenca, motnje hranjenja in značilni vedenjski vzorci, kot so ponavljajoča se vprašanja, brskanje, tavanje ali želja po odhodu domov.

Trenutni načini zdravljenja, odobreni s strani ameriške Agencije za prehrano in zdravila (FDA) lahko zmanjšamo število simptomov, a so najpogosteje najbolj učinkoviti v zgodnjih fazah demence.

SIMPTOMI ALZHEIMERJEVE BOLEZNI IN DEMENCE

Ker tako Alzheimerjeva bolezen kot demenca povzročata kognitivne okvare, se simptomi pogosto prekrivajo.

V splošnem Alzheimerjeva bolezen in druge demence povzročajo:

 • spominske motnje;
 • zmanjšano sposobnost razmišljanja, presoje in razumevanja;
 • okvare govora in komunikacije.

Tipični simptomi Alzheimerjeve bolezni:

 • motnje presoje;
 • dezorientiranost;
 • zmedenost;
 • spremembe v obnašanju;
 • težave pri govoru, požiranju, hoji (v napredovalih fazah).

Podjetje Blaginja je demenci prijazna točka (DPT).

DEMENCI PRIJAZNA TOČKA (DPT) je točka, ki je namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci…) kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco in jim pomagajo. Na DPT se lahko obrnejo po informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

Našo ekipo sestavljajo visoko izobraženi strokovnjaki iz področja zdravstvene nege. Imajo ogromno izkušenj z nego in oskrbo starostnikov v bolnišničnem kot tudi v domačem okolju. Svoje izkušnje in znanje so pripravljeni deliti tudi z vami, predvsem pa pri iskanju rešitev za vaše težave.

Ker je podjetje Blaginja demenci prijazna točka, se lahko pri nas tudi naročite za sestanek, kjer boste lahko izvedeli vse in še več kako z bolnikom z demenco.

Na informativni sestanek se lahko naročite na 030 633 332.

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.