Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Kako starostnika pripraviti, da bo popil več tekočine?

Kako starostnika pripraviti, da bo popil več tekočine?

Nasveti

Pri nega na domu starostnika se lahko srečujete z različnimi izzivi. Dehidracija je en izmed teh problemov.

Preprečite dehidriranost z ustvarjalnimi ukrepi, ki bodo pripomogli, da bo starostnik popil več tekočine.

Dehidriranost je pri starostnikih pogosta in resna zdravstvena težava. Preprečevanje dehidriranosti je zelo pomembno, saj lahko povzroči resne zdravstvene težave in je celo pogost vzrok hospitalizacije pri starejših od 65 let.

Primerna hidriranost je pomembna tudi za ustrezno delovanje določenih zdravil.

Seveda je najbolje, če dehidriranost v osnovi preprečimo, a kaj, ko starostnika težko prepričamo, da poveča vnos tekočin, če pri tem ne sodeluje.

Da bi lažje dosegli ustrezno hidriranost, vam ponujamo 6 ustvarjalnih nasvetov, kako starostnika pregovoriti, da bo pil dovolj tekočine.

Vsaka oseba ima različne želje in specifično zdravstveno stanje, zato je najbolj pomembno, da ste ustvarjalni in poskušate z različnimi idejami in ukrepi, dokler ne boste našli tistih, ki bodo delovali.

Bistveno je tudi, da z zdravnikom preverite, kako posamezen ukrep ali tehnika vpliva na posameznikovo zdravje.

Tako npr. osebi z visokim krvnim tlakom ne bomo ponudili pijače z visoko vsebnostjo natrija, nekomu z visokim holesterolom ne polnomastnega mlečnega napitka in osebi s sladkorno boleznijo ne sladkih pijač.

1. Obstaja več virov tekočin.

Za zadostno hidriranost ni nujno, da pijemo zgolj navadno vodo. Kava, čaj, sadni sok, sladkane pijače, sadni sokovi, sadje in zelenjava prav tako vsebujejo veliko vode.

Če starejšemu grozi dehidriranost, a se pitju zdravih tekočin upira, sklenemo kompromis in mu »dovolimo«, da pije tudi manj zdrave pijače, npr. sladkane pijače ali dietne pijače z mehurčki.

Da se prepričate, ali prednosti uživanja takšnih pijač odtehtajo pomanjkljivosti, in da boste resnično dosegli koristi za zdravje, se najprej pogovorite z zdravnikom.

Starostniku lahko ponudite tudi več živil z veliko vsebnostjo vode, s čimer boste povečali hidriranost, ne da bi moral piti.

2. Voda naj bo vedno pri roki.

Včasih starostnika k pitju vode pripravi že preprosto dejstvo, da si z lahkoto postreže sam. Zato poskrbite, da bo imel vedno pri sebi plastenko ali kozarec z vodo, da si lahko po želji ali nemudoma postreže.

3. Eksperimentirajte s pijačami različnih temperatur.

Vaš starostnik ima morda raje vroče pijače kot hladne pijače ali obratno. Eksperimentirajte in skušajte ugotoviti, kaj mu je bolj všeč. Poskusite na različne načine: pogrejte sokove, pripravite brezkofeinsko ledeno kavo s smetano ali čaju oz. soku dodajte gazirano vodo, da nastanejo mehurčki.

4. Poskusite nekaj slanega

Starostniki, ki imajo radi slano hrano, bodo raje posegli po vroči juhi kot po napitku sladkega ali nevtralnega okusa. Ne komplicirajte, saj lahko postrežete kar juho iz konzerve, škatle ali celo juho v prahu, ki jo zgolj razredčite z vodo. Ta posebej tekne v hladnem vremenu.

Če mora starostnik nadzorovati vnos soli, mu postrezite juho z zmanjšano vsebnostjo natrija ali juho skuhajte sami.

5. Naredite sladoledne lučke

Domače lučke iz sadnega soka ali mešanice soka in vode so okusen priboljšek in izvrsten način, kako povečati vnos tekočin.

6. Ponudite smutije, mlečne napitke, specialne terapevtske hranilne napitke (Ensure, Prosure, Fresubin) ali športne pijače.

Nekateri trmasti starejši se pitju tekočin na vse pretege upirajo. V tem primeru jih skušajte premamiti s smutiji, mlečnimi napitki, specialnimi napitki ali športnimi pijačami, čeprav niso najbolj zdrava izbira. Če jim je njihov okus ali tekstura všeč, jih bodo pripravljeni redno uživati.

KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED PREHRANSKIH DODATKOV>>>

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.