Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Demenca in jeza: 9 strategij za pomiritev

Demenca in jeza: 9 strategij za pomiritev

Nasveti

Starejši z demenco hitro postanejo zafrustrirani in razburjeni. Včasih povrh vsega odreagirajo še z neskončno jezo. Najverjetneje so prispeli do skrajne točke, ko frustracije vsakdanjika gredo čez rob in zato eksplodirajo.  Da bi zmanjšali napade »dementne jeze«, je pomembno, da poskrbimo za zmanjšanje stresa ter občutkov panike in nemoči.

Zakaj pride do demence in jeze?

Pri osebi z demenco se zmožnost normalnega funkcioniranja v vsakdanjem življenju bistveno poslabša. Opravila, ki se zdijo povsem preprosta, npr. umivanje zob, so v resnici precej kompleksna. Oseba z demenco se pogosto težko spomni vseh korakov in kako si ti pravilno sledijo.

Primer. Osnovni koraki pri umivanju zob

  • vstopi v pravo kopalnico (tisto, kjer je zobna krtačka);
  • poišči stikalo in prižgi luč;
  • poišči zobno krtačko;
  • poišči zobno pasto;
  • odvij pokrovček z zobne paste;
  • na zobno krtačko daj primerno količino zobne paste;
  • zobno krtačko z zobno pasto daj v usta in z nežnimi gibi krtači zobne površine;
  • izpljuni zobno pasto;
  • usta dobro izplakni usta z vodo in vodo izpljuni ter je ne pogoltni.

Tudi povsem preprosto opravilo, kot je umivanje zob, je torej precej bolj zahtevno, kot bi si predstavljali. Oseba z demenco pa ima lahko težave že pri izvedbi posameznih manjših korakov, ki sestavljajo večji korak. Ko postanejo zahtevna in preveč zapletena že najbolj osnovna dnevna opravila, se frustracije hitro naberejo. In ko mora izpeljati naslednjo »preprosto« dnevno opravilo, lahko pride do izbruha jeze. Po izjemno stresnem dnevu lahko pri vsakomur že preprosta prošnja, da nekaj dodatnega stori, povzroči, da izgubi potrpežljivost – bila je kaplja čez rob, kajne?

Prav to se pogosto dogaja pri osebah z demenco. Ker njihov svet postaja vse bolj konfuzen in težaven za navigiranje, ni potrebno veliko, da pride do kaplje čez rob, ki sproži izbruh jeze.

V nadaljevanju podajamo devet načinov, kako starejšim z demenco olajšati vsakdan in zmanjšati stres, ki ga doživljajo.   

1. Sprejmite njihove omejitve

Izogibajte se vsemu, kar bi lahko pripeljalo do meja njihovih zmogljivosti. Ne pričakujte, da bodo storili stvari, ki jih verjetno ne zmorejo. Opravilom se ne izogibajo zato, ker so leni ali se nočejo spomniti.  Razlog je, da njihovi možgani postopno propadajo, zato izgubljajo znanje in sposobnosti, ki jih potrebujejo za izvedbo nekoč samoumevnih nalog. Sprejmite, da je trenutno stanje takšno, kakršno je, in upoštevajte zmožnosti in spretnosti, ki jih imajo danes.

2. Poenostavite kompleksne odločitve

Cilj nikakor ni, da bi jim odvzeli »pravico« do samostojne izbire, ampak da jim poenostavite odločanje. Preveč možnosti namreč povzroča zmedo in je neobvladljivo.

Primer. Pri preoblačenju pred starostnika položite vsa oblačila, ki jih potrebuje, a mu ponudite samo dve srajci, med katerima lahko izbira – rdečo in modro. Na ta način bo še vedno vključen v proces odločanja, a mu ne bo treba iskati in izbirati vseh oblačil, ki jih potrebuje.  Podobno mu lahko za kosilo ponudite dve predjedi, ki jih ima rad, on pa naj izbere, katero bo jedel – krekerje s sirom ali govejo juho.Na takšno vprašanje je precej lažje odgovoriti kot na splošno vprašanje, npr. »Kaj si želiš za kosilo?«

3. Počasi

Navajeni smo, da stvari opravljamo v normalnem tempu. To nam omogočajo funkcionalni možgani, ki hitro procesirajo informacije in misli. Pri osebah z demenco se kognitivni procesi pomembno upočasnijo. Zato starostniki potrebujejo veliko več časa za razmišljanje, govorjenje ali najrazličnejše dejavnosti.

Da bi zmanjšali stres in jim omogočili, da se počutijo uspešni, jih ne »priganjajte« skozi vsakodnevno življenje. Odrešite jih pritiskov in jim pustite, da živijo v tempu, ki ga zmorejo – tudi če se zdi grozno počasi.

4. V okolju ohranjajte mir in tišino

Bivanje v hrupnem in nemirnem okolju lahko preobremeni čute in dodatno oteži razmišljanje, zlasti pri osebah z demenco. Saj vendar veste, da prav vsi za razmišljanje potrebujemo mir in tišino? Če se npr. z avtom peljemo na neznano lokacijo, avtomatično izklopimo radio. Tudi študentje iščejo tihe prostore, kot so knjižnice, da se lahko koncentrirajo.

Za osebe z Alzheimerjevo boleznijo ali demenco vsakodnevne naloge postanejo težavne in zahtevajo dodaten napor in koncentracijo. Če dodate hrup in veliko ljudi, se bodo seveda počutili zafrustrirani in pod stresom.

5. Obravnavajte jih spoštljivo

Vsakdo, ne glede na starost in zmožnosti, si želi, da ga obravamo spoštljivo. To velja tudi za starostnike z demenco. Čeprav se borijo z odločitvami ali vsakodnevnimi nalogami, obstajajo številni načini, kako olajšati stvari in jim hkrati izkazovati zaupanje. Dober način je, da jim ponudimo poenostavljene izbire, npr. samo rdečo in modro srajco. Na ta način jim ne ukazujemo ali od njih pričakujemo, da ubogajo. Le pomagamo jim, da se odločajo na način, ki ustreza njihovim trenutnim zmožnostim.

6. Zanesite se na rutino

Z rutinskimi opravili zmanjšate »obseg« razmišljanja in število odločitev, potrebnih na vsakodnevni osnovi.

Primer. Ni nam treba razmišljati o tem, kdaj bi jedli zajtrk, ker ga vedno zaužijemo ob 8. uri, potem ko vstanemo in si umijemo zobe.

Rutina je posebej koristna pri ljudeh z demenco, ker zmanjša število stvari, ki si jih morajo zapomniti ali o njih premišljevati. Stalna rutina zato pomirja in je veliko manj stesna kot nepredvidene vsakodnevne dejavnosti in nenehen lov za zobno krtačko. Če so stvari vedno na istem mestu in opravila potekajo vedno ob istem času, to pomeni, da vedo, kje so stvari in kaj se bo zgodilo.

7. Govorite enostavno in preprosto

Demenca prizadene sposobnost, da bi procesirali in priklicali v spomin potrebne informacije.  Lažje je razumeti preproste stavke z eno samo mislijo. Cilj je, da vašemu starostniku olajšamo razmišljanje in pomnjenje, zato navodila podajte po korakih. Če delite informacije, jih razdelite na posamezne misli.  Z manjšim številom besed, izgovorjenih v toplem in pozitivnem tonu, bodo stvari zanje lažje in manj frustrirajoče.

8. Izogibajte se utrujenosti

Utrujenost slabo vpliva na razpoloženje pri vsakomur, kaj šele pri že tako zmedenem starostniku z demenco.  Tako kot je tudi pri vas večja verjetnost, da se boste razburili takrat, ko ste izčrpani, tako tudi dementni bolj verjetno izbruhnejo v jezi, ko so utrujeni.

9. Pomagajte jim, da bodo uspešni

Ko je zadolžitev prezahtevna, je to zanje frustrirajoče in stresno. Odgovor ni v tem, da to nehajo početi. Tako se bodo počutili še slabše. Namesto tega poiščite načine, kako modificirati dejavnosti, da bodo uspeli. Če imajo na primer težave z rezanjem mesa pri večerji, jim postrezite meso, narezano na majhne koščke, ali jim preskrbite poseben nož, ki ga je lažje uporabljati. Če se »borijo« z zapenjanjem hlač ali gumbov na srajci, razmislite, da bi jim preskrbeli oblačila z ježki namesto gumbov. Če imajo težave z obuvanjem čevljev, naj morda raje nosijo natikače čevlje, ki jih je lažje obuti.

Dober primer je kopanje. Tako kot pri umivanju zob je tudi pri kopanju potrebnih več korakov. Lažje jim bo in tudi bolj uspešni bodo, če jim boste namesto njih razprostrli brisačo ter pripravili glavnik in sveže obleke. Nato v kopalnici prižgali grelnik in pripravili vodo prijetne temperature. Tako bodo morali opraviti manj »korakov«, kopanje pa bo zanje bolj enostavno in prijetno.

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.