Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / 9 dejavnosti za starostnike z omejeno mobilnostjo

9 dejavnosti za starostnike z omejeno mobilnostjo

Nasveti

Marsikateri starostnik se v poznih letih sooči z izgubo mobilnosti, ki je posledica različnih dogodkov ali bolezenskih stanj, kot so kap, hud artritis ali poškodbe zaradi padcev. Zato postanejo dejavnosti, pri katerih je užival pred tem, pogosto zanje preveč zahtevne. Vendar izguba mobilnosti še ne pomeni, da je »dobrih časov« nepreklicno konec. Obstajajo namreč številni načini, kako se lahko zabava in ostane vključen v družabno življenje, ne da bi se mu bilo potrebno veliko premikati.

V ta namen vam ponujamo spisek 9 prijetnih dejavnosti za starejše z omejeno mobilnostjo, med katerimi boste gotovo našli tisto, ki bo navdušila vašega starostnika.

BRANJE

Branje je izvrstna dejavnost za starejše ljudi. Z branjem se namreč ne le razvedrijo, ampak tudi trenirajo svoje možgane. Branje pripomore k boljšemu pomnjenju, zmanjšuje stres, izboljša spanje in zmanjša kognitivni upad. Ne glede na to, ali berejo knjige, revije, e-knjige ali morda zgolj poslušajo avdio-knjige, se z branjem potopijo v zgodbo, občudujejo fotografije in se naučijo marsikaj novega o zanimivi temi. Izvrstna ideja je tudi ustanovitev »bralnega kluba«, v okviru katerega s prijatelji skupaj berejo in se zabavajo.

HOBIJI

Najrazličnejši hobiji so super ideja za starostnike z omejeno mobilnostjo. Aktivnosti, ki ne zahtevajo veliko premikanja in gibanja, so kuhanje, peka, opazovanje ptic, kvačkanje, pletenje, vrtnarjenje, igranje na inštrument ali učenje tujega jezika. Hobiji so tudi izvrsten način, da se naučijo marsičesa novega – za kar morda prej niso imeli časa. Učenje je tudi čudovit način ohranjanja dobrega spomina in predvsem preprečevanja dolgočasja.

TELESNA VADBA

Tudi starostniki, ki niso mobilni, lahko izvajajo nekatere telesne vaje. Koristno je že, če zgolj sedijo ali stojijo. Takšne so predvsem vaje v sedečem položaju ali joga, ki jo izvajamo na stolu. Nekatere vaje lahko izvajajo tudi tako, da se opirajo na hojico ali pa se v stoječem položaju osredotočajo na stopala in gležnje, s čimer zmanjšajo njihovo otekanje.

USTVARJALNOST

Ustvarjalne dejavnosti so zelo zabaven način preživljanja prostega časa. Risanje, barvanje, slikanje in kiparjenje so izvrstni načini, kako starostniki ustvarjalnosti dajo prosto pot. Zabavni projekti, ki si jih lahko zadajo, so izdelava pobarvanke, urejanje družinskega albuma s fotografijami ali izdelava družinske kuharske knjige. Ustvarjalnost prinaša tudi nedvomne zdravstvene koristi. Izsledki raziskav namreč kažejo, da ustvarjalne dejavnosti zmanjšujejo negativna čustva, krepijo pozitivne občutke, zmanjšujejo stres in anksioznost ter izboljšajo izid zdravljenja kroničnih ali akutnih bolezni.

ZUNANJE DEJAVNOSTI

Preživljanje časa v naravi je zelo sproščujoče in močno izboljša razpoloženje. Ni nujno, da se odpravijo na dolg izlet. Dovolj je že, da popoldneve prebijejo na stolu pred velikim oknom in zrejo v naravo, posedajo na klopci pred hišo ali kar na ležalniku na balkonu, ter se vživijo v dogajanje, ki se odvija pred njihovimi očmi.

DRUŽENJE Z ZABAVNIMI IN SREČNIMI LJUDMI

Super zabavno je druženje z veselimi, zabavnimi ljudmi, ki naj na obisk pripeljejo tudi štirinožne prijatelje ali  morda majhne otroke. Redkokoga obisk majhnega, veselega in nadobudnega malčka pusti neprizadetega.

DRUŽABNE IGRE

Družabne igre in sestavljanke so izvrsten način zabave. Na voljo jih je ogromno, od klasičnih iger pa do modernih pogruntavščin. Lahko se jih igrajo v skupini, eden proti drugemu ali celo sami. Poskusijo naj se tudi v igrah s kartami, sestavljankah in v reševanju križank.

FILMI, TV-ODDAJE, GLASBA

Neprekinjeno stalno gledanje televizije cel dan in dan za dnem sicer ni najbolj zdrav način prebijanja časa, vendar lahko film ali zabavna televizijska oddaja tu in tam izvrstno popestri vsakdan. Oddaje se lahko povezujejo s priljubljenim hobijem, ko si starostniki z zanimanjem ogledajo dokumentarec o temi, o kateri so se nedavno učili. Z ogledom televizijskih kanalov, kot sta Travel Channel ali Food network, lahko dobijo ideje o novih jedeh ali potovalnih ciljih. Tudi poslušanje glasbe je zelo zabavno, saj zmanjšuje stres, anksioznost in bolečino. Poleg tega izboljšuje delovanje imunskega sistema ter spanec in spomin.

DOBRODELNE IN PROSTOVOLJNE DEJAVNOSTI

Tudi če starostniki niso zelo mobilni ali sploh ne gredo od doma, lahko pomembno prispevajo k življenju v skupnosti. Stopite v stik z lokalnimi dobrodelnimi organizacijami, bolnišnicami ali verskimi skupnostmi ter se pozanimajte, kako bi lahko morda vaš starostnik koristno prispeval k njihovemu delovanju. S tem bo dobil tudi občutek smisla in vrednosti, ki ju v poznem življenjskem obdobju še kako potrebuje.

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.