Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / Splošni nasveti / 7 opozorilnih znakov zdravstvenih težav starejših

7 opozorilnih znakov zdravstvenih težav starejših

Splošni nasveti

Vas skrbi zdravje vaših staršev?

Uporabite ta navodila v pomoč pri ocenjevanju stanja vaših staršev in kaj storiti, če potrebujejo pomoč.

Ko se vaši starši starajo, kako ste lahko prepričani, da uspešno skrbijo za svoje potrebe in zdravo bivanje?

Ko obiščete svoje starše si zastavite naslednja vprašanja. Potem če je potrebno sprejmite ukrepe za pomoč, da bodo vaši starši lahko ohranili svojo neodvisnost.


1. Ali znajo skrbeti zase?

Bodite pozorni na njihov videz. So njihove obleke čiste? Ali se zdi, da dobro skrbijo zase? Ne uspejo opravljati vsakodnevnih dejavnosti, kot so kopanje, ščetkanje zob in drugih osnovnih opravil.
Prav tako bodite pozorni na njihov dom. Luči delajo? So radiatorji topli? Ali je kopalnica čista? Ali je dvorišče urejeno? Vse velike spremembe v načinu življenja vaših staršev namigujejo na spremembo njihovega zdravja. Zanemarjanje gospodinjskih opravil lahko nakazuje na znake depresije, demence ali druge skrbi.


2. Ali doživljajo izgubo spomina?

Vsakdo pozabi  določene stvari od časa do časa. Spominske težave so dokaj pogost del staranja in včasih so lahko tudi stranski učinek določenega obolenja. Obstaja razlika med normalnimi spremembami v spomin in izgubo spomina  povezano z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi vrstami demence. Ali so  spominske spremembe omejene na iskanje očala, ključev ali z občasnim pozabljanjem določenih opravil? Ali pa so izgube spomina bolj izrezujoče, kot so pozabljanje pogostih besed, izgubljanje v znanih soseskah ali ne morejo slediti navodilom? Če ste zaskrbljeni zaradi izgube spomina enega od vaših staršev, se čim prej naročite pri njegovem osebnem zdravniku.


3. Ali so vaši starši varni v svojem domu?

Razglejte se po domu vaših staršev in bodite pozorni na vsako nevarnost. Ali imajo težave z navigacijo skozi ozko stopnišče? Je kateri od vaših staršev padel v zadnjem času? Ali si lahko preberejo navodila za jemanje zdravil?


4. Ali so vaši starši varni na cesti?

Vožnja avtomobila je včasih lahko velik izziv za starejše. Če so vaši starši postali zmedeni med vožnjo ali pa ste zaskrbljeni zaradi njihove vožnje, je morda čas, da prenehajo z vožnjo avtomobila. Priporočite jim druge bolj varne možnosti prevoza – na primer javni prevozi, taxi.


5. Ali so vaši starši shujšali?

Nenačrtno hujšanje je lahko znak, da je nekaj narobe. Za starejše je lahko izguba telesne teže povezana z mnogimi dejavniki, kot so:

  • težave s kuhanjem (lahko imajo težave pri iskanju energije za kuhanje, oprijemanja potrebnih orodij za kuhanje, težave pri branju ali razumevanju navodila navedenih na živilskih proizvodih ali receptih),
  • izguba okusa ali vonja (niso zainteresirani za hranjenje, ker ima vsako živilo enak okus),
  • osnovna bolezen (včasih hujšanje pomeni resen zdravstveni problem, na katerega bi morali opozoriti osebnega zdravnika).


Če ste zaskrbljeni zaradi nepojasnjenega hujšanja ali katerega drugega pojava, čim prej obiščite osebnega zdravnika.

6. Ali so vaši starši dobre volje?

Bodite pozorni na njihovo razpoloženje in pogosto jih vprašajte kako se počutijo. Drastično spremenjeno razpoloženje ali vedenje je lahko znak depresije ali drugih zdravstvenih težav. Prav tako se pogovorite s starši o njihovih dejavnostih. Se videvajo s prijatelji? So ohranili svoje hobije in druge dnevne aktivnosti?

Če ste zaskrbljeni zaradi nenadne nepojasnjene spremembe vedenja ali katerega drugega pojava, čim prej obiščite osebnega zdravnika.


7. Ali vaši starši lahko samostojno hodijo okoli?

Bodite pozorni na njihovo hojo. So naklonjeni ali ne morejo prehoditi običajnih razdalij? Se pojavljajo bolečine pri hoji? Ali bi staršem olajšalo hoji, če bi imeli hodilno palico ali hojco? Problemi kot so oslabele mišice in bolečine v sklepih, lahko otežijo samostojno hojo. Če so vaši starši nestabilni na nogah, to lahko pomeni veliko nevarnost padca. Padci so zelo pogost vzrok invalidnosti med starejšimi.


Ukrepanje


Obstaja veliko preventivih ukrepov, ki jih lahko sprejmete in s tem zagotovite zdravja vašim staršem in njihovo dobro počutje, tudi če živite daleč stran.

  1. Delite svoje skrbi s svojimi starši. S starši se pogovorite odkrito in pošteno. Vedoč, da ste zaskrbljeni za njihovo zdravje lahko da vašim staršem motivacijo, ki jo potrebujejo za obisk pri zdravniku ali pri sprejmemanju drugih odločitev v njihovem življenju.
  2. Spodbujanje k rednim zdravniškim pregledom. Če ste v skrbeh zaradi njihovega zdravstvenega stanja (izguba teže, depresivno razpoloženje ali drugi znaki in simptomi), spodbujajte starše k čim prejšnjemu obisku zdravnika. Če je potrebno sami naročite termin pri zdravniku in starše tudi sami odpeljite na pregled. Povprašajte o možnosti nadaljnjih obiskov pri zdravniku.
  3. Varnostna vprašanja. Poudarite morebitne varnostne probleme staršev in potem naredite načrt za odpravo teh težav. Na primer, morda bi lahko vaši starši uporabljali pripomočke, kateri bi jim pomagal doseči visoke police ali bi jim pomagal pri stabilni hoji. Višnje nameščena straniščna školjka ali ročaji v kopalnici lahko pomagajo pri preprečevanju padcev in preprečevanju morebitnih poškodb.
  4. Razmislite o poiskanju pomoči na domu za vaše starše. Če imajo vaši starši težave poskrbeti zase, bi lahko poiskali nekoga, da jim pomaga, očisti hišo in gre po vsakdanjih opravkih. Ob primerni pomoči je lahko bivanje doma za vaše starše veliko boljše, varno in brez nepotrebnih stresnih dejavnikov.
  5. Obrnite se na osebnega zdravnika. Če vaši starši neupoštevajo vaših skrbi, je potrebno vzpostaviti neposredni stik z zdravnikom. Vaša opažanja in skrbi lahko pomagajo zdravniku razumeti v kakšnem stanju živijo vaši starši in mu pomagajo pri odločitvi o nadaljnjem zdravljenju.


Včasih starejši ne bodo priznali, da potrebujejo pomoč po hiši, spet drugi se ne zavedajo, da potrebujejo pomoč. Opomnite svoje starše, da vas skrbi za njih in da želite, da vzdržujemo  njihovo zdravje in dobro počutje, tako danes in v prihodnjih mesecih in letih.

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.