Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / 4 nasveti, kako brate in sestre pripraviti, da vam pomagajo pri negi na domu

4 nasveti, kako brate in sestre pripraviti, da vam pomagajo pri negi na domu

Nasveti

Nega na domu je lahko izjemno stresno, če nimate podpore svojih bližnjih.

Da bi svoje brate in sestre pridobili za pomoč in staršem zagotovili več negovalne podpore, potrebujete tudi nekaj taktičnosti. Zadnja stvar, ki jo potrebujete pri negovanju ostarelih staršev, so stres ali zamere zaradi prerekanja s sorojenci.

Pregovarjanje lahko prinese na dan celo stare družinske zdrahe in izbruhe rivalstva. Zato v nadaljevanju podajamo štiri nasvete, s katerimi si lahko pomagate, da bi k negi na domu za starše pritegnili tudi brate in sestre.

Vprašajte se, česa si od svojih bratov in sester zares želite?


Preden jih prosite za pomoč pri negi na domu, najprej sami pri sebi razčistite, kakšno pomoč si pravzaprav želite. Neredko se namreč zgodi, da na koncu ponujeno pomoč celo zavrnemo. Če pride do tega, se vprašajte, zakaj. Morda potrebujete pomoč samo pri izvedbi določenih opravil, morda si želite pomoči le ob določenem času ali zgolj tu in tam. Morda bi vam prišla prav finančna podpora.


To je nadvse pomembno. Če namreč niste prepričani, česa natančno si želite, jim boste posredovali nejasna navodila. Morda enkrat zavrnili pomoč, drugič pa boste jezni, ker pomoči ni bilo dovolj.
Da boste resnično dobili tisto pomoč, ki jo potrebujete, vam svetujemo naslednje:

Ne ujemite se v past razmišljanja, da bratov in sester za pomoč sploh ne bi smeli vprašati. Ne morejo namreč brati vaših misli in vedeti, kaj ste sami storili in kdaj ne zmorete več. Sploh če niso nikoli nikogar negovali, si niti predstavljati ne morejo, kako naporno je to. Zato jih jasno in direktno vprašajte za specifično uslugo. Recite: “Si lahko pri moji mami vsak četrtek? Takrat bi rad tudi sam šel v trgovino in si privoščil nekaj minut zase.«

Prošnje naj bodo uresničljive. Razmislite o odnosu, ki ga imajo vaši bratje in sestre z mamo ali očetom in jih vprašajte, kaj jim dejansko lahko ponudijo. Če na primer sestra z mamo ne more zdržati niti 10 minut, ne da bi se skregali, je ne prosite, da ji pomaga. Namesto tega naj raje stori tisto, kar obvlada, npr. pisarniške posle, nakupe ali obisk lekarne.

Vprašajte se, ali si od bratov in sester želite predvsem več čustvene podpore in ne zgolj izvedbe določenih nalog.


Izvajanje nege na domu je samotna dejavnost. In delo večine negovalcev v splošne ni cenjeno ali ne dovolj. Če si želite več čustvene podpore, to tudi jasno povejte. Prosite jih lahko, da vas pokličejo enkrat na teden, ali jim poveste, da bi radi, da cenijo vaš trud.

Prekinite začarani krog krivde in jeze ter pazljivo izberite način, kako boste zaprosili za pomoč.


Bodite nadvse pazljivi, da v bratih in sestrah ne boste vzbudili občutka krivde. To je zahtevno, ker se verjetno v resnici počutite jezni in jim zamerite. Težko je, a se izplača, saj občutki krivde zgolj vzbudijo neprijetna občutja in obrambno držo.

Lahko se ujezijo, vas podcenjujejo, kritizirajo ali se vam izogibajo. To vas bo sicer še bolj ujezilo in zaželeli si boste, da bi se tako počutili tudi oni. Tako stopite v začaran negativni krog, ki vam ne bo prinesel pomoči, ki jo potrebujete in si jo nedvomno zaslužite.

Ko jih boste prosili za pomoč, pazite na ton glasu in telesno govorico. Če ste jezni, bodo sestre in bratje to opazili in slišali, tudi če izbirate vljudne besede.

Prosite s prijaznim glasom in opazili boste, da ste bistveno bolj uspešni, kot če zaprosite jezno. Že star slovenski pregovor pravi: »Lepa beseda lepo mesto najde.«

Pridobite si profesionalno pomoč zunaj družine


Čas, ko je treba skrbeti za starše, je zelo čustveno in stresno obdobje pa tudi družine imajo dolge in zapletene »zgodovine«. Vse to močno oteži medsebojno komuniciranje, ker vpleteni lahko pretirano reagirajo, stvari narobe tolmačijo ali pogrevajo stare spore. Če se družinske razprave sprevržejo v bitke in ne pride do konkretnih odločitev, razmislite, da bi poiskali profesionalno pomoč.

Negovalke za izvajanje nege na domu so prvi korak, ki ga morate narediti. Družinski terapevti, socialni delavci, mediatorji ali duhovniki lahko družinam učinkovito pomagajo, da se prebijejo skozi težke situacije. Včasih je pač potrebna pomoč nepristranske zunanje osebe, ki bo pomagala razrešiti konflikte, usmerila pogovore na sedanjost in našla rešitve, ki bodo po volji vsakogar.

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.