Zadovoljstvo kupcev
4,9
je ocena naših kupcev na Googlu.
Preverjena kakovost izdelkov
Smo najboljši v Sloveniji pri reševanju težav starejših.
Domov / Nasveti in novosti / Nasveti / 10 nasvetov za varno jemanje zdravil v domačem okolju

10 nasvetov za varno jemanje zdravil v domačem okolju

Nasveti

Varno jemanje zdravil je za starostnike bistvenega pomena.

Večina starostnikov namreč jemlje veliko različnih zdravil, zato lahko hitro pride do zmešnjave. Izsledki raziskav kažejo, da kar 87 % starostnikov jemlje eno zdravilo na recept,  36 % starostnikov 5 ali več zdravil in 38 % starostnikov zdravila brez recepta.

Pravilno in dosledno jemanje zdravil je bistvenega pomena za obvladovanje in zdravljenje bolezni ter uravnavanje simptomov.

Zato je ustrezno »upravljanje« z zdravili pri starostnikih bistvenega pomena. Z vzpostavitvijo čim bolj enostavne sheme jemanja zdravil se zelo uspešno izognemo pogostim napakam, kot so zaužitje napačnega zdravila, izpustitev odmerka zdravila ali zaužitje prevelikega odmerka zdravila

1. Nasvet: Vsa zdravila, zdravila brez recepta vitamine in prehranska dopolnila shranjujte na enem mestu

Če zdravila shranjujemo na različnih mestih, hitro izgubimo nadzor nad njihovim jemanjem. Tako imajo nekateri starostniki nekatera zdravila v kuhinji, druga na nočni omarici, spet druga v omarici v kopalnici. Na koncu ne vedo, katera so že vzeli, koliko odmerkov so vzeli ali nenehno iščejo, kje so.

Dobra navada je, da vsa zdravila shranjujete na enem mestu. Tako boste natančno vedeli, kaj starostnik uživa, se prepričali, da ne jemlje podobnih zdravil za isto zdravstveno težavo, imeli pa boste tudi nadzor nad rokom uporabnosti zdravila. Posebej pomembno je, da nadzorujemo tudi jemanje zdravil brez recepta, ker lahko v kombinaciji z zdravili na recept prav tako povzročijo negativne interakcije.

Da bi zagotovili ustrezno organiziranost in povečali varnost glede jemanja zdravil, predlagamo, da vsa trenutna zdravila, ki jih jemlje (škatlice, stekleničke), shranjujete v večji prozorni plastični posodi. Za shranjevanje zaloge zdravil oz. zdravil, ki jih starostnik jemlje občasno, uporabljajte posebno, ločeno posodo.

2. Nasvet: Poskrbite za pravilno shranjevanje zdravil

V splošnem naj bi zdravila shranjevali v suhem in hladnem prostoru. To pomeni, da npr. kopalniška omarica ni ustrezno mesto za zdravila, saj vlaga in vročina vplivata na zdravila.  Vedno naj bodo zunaj dosega otrok ali domačih živali.

3. Nasvet: Napišite seznam zdravil in ga redno posodabljajte

Da bi preprečili negativne interakcije med zdravili, je bistveno, da točno veste, katera zdravila jemlje starostnik.

Zato je izjemno pomembno, da redno vodite natančen seznam zdravil, vitaminov, dopolnil in zdravil brez recepta, ki jih starostnik trenutno jemlje.

Redno si zapisujte naslednje podatke:

  • ime posameznega zdravila;
  • pogostost jemanja posameznega zdravila;
  • odmerek posamezega zdravila;
  • kdo je predpisal zdravilo;
  • namen zdravila;
  • simptomi, ki naj bi jih zdravilo obvladovalo;
  • ali gre za kratkotrajno ali dolgotrajno jemanje.

4. Nasvet: Zdravila pripravite vnaprej za naslednji teden

Dobra in stalna organiziranost je ključnega pomena za dobro upravljanje z zdravili pri starostnikih. V ta namen uporabite posebno škatlico za zdravila, t. i. organizator zdravil, ki je bistvenega pomena za dobro upravljanje z zdravili pri starostnikih in omogoča, da vnaprej pripravite zdravila za naslednji teden.

Če moramo zdravilo prelomiti na polovico, to storimo že prej in tudi polovičke položimo v ustrezne predalčke. Tako se starostniku ne bo treba mučiti z razpolavljanjem tablet in skrbeti, da bo vzel pravilen odmerek zdravila.

Dobra in stalna organiziranost je ključnega pomena za dobro upravljanje z zdravili pri starostnikih. V ta namen uporabite posebno škatlico za zdravila, t. i. organizator zdravil, ki je bistvenega pomena za dobro upravljanje z zdravili pri starostnikih in omogoča, da vnaprej pripravite zdravila za naslednji teden.

Če moramo zdravilo prelomiti na polovico, to storimo že prej in tudi polovičke položimo v ustrezne predalčke. Tako se starostniku ne bo treba mučiti z razpolavljanjem tablet in skrbeti, da bo vzel pravilen odmerek zdravila.

KLIKNI TUKAJ za ogled škatlice za zdravila.>>>

5. Nasvet: Dvakrat se prepričajte o morebitnih negativnih interakcijah, povezanih z jemanjem zdravil

Številni starostniki jemljejo veliko zdravil, vitaminov, zdravil brez recepta in dopolnil.

Zato je zelo pomembno, da dvakrat preverimo, kaj mora jemati, in se prepričamo, da ne bo prišlo do negativnih interakcij.

Da bi se dodatno prepričali, da nismo česa prezrli, lahko uporabimo internetno aplikacijo za preverjanje morebitnih negativnih interakcij. Če jih odkrijemo, se o tem takoj posvetujmo z zdravnikom ali farmacevtom (ne spreminjajte jemanja zdravil na lastno pest).

6. Nasvet: Prepričajte se, ali so navodila za jemanje zdravila jasna in nedvoumna

Pri jemanju zdravil je nujno, da dosledno upoštevamo zdravnikova navodila.

S tem minimiziramo tveganje negativnih interakcij med zdravili, neželene učinke ali zmanjšanje učinkovitosti zdravil.

Prepričajte se, da starostnik in vi dobro razumete, katera zdravila moramo jemati ob istem času in katera posebej, da se izognete negativnim neželenim učinkom.

Tako moramo nekatera zdravila zaužiti na poln želodec, druga pa na tešče.

Če ste negotovi, ne odlašajte in takoj vprašajte zdravnika ali farmacevta za razlago in podrobna navodila.

Njegova naloga je, da se prepriča, ali bodo zdravila izboljšala zdravje, in edini način, ki vodi k temu cilju, je pravilno jemanje. 

7. Nasvet: Vzpostavite svoj način spremljanja jemanja zdravil

Zaradi velikega števila različnih zdravil si starostniki in negovalci težko zapomnijo, kdaj vzeti določeno zdravilo. »Opomnik« in natančno vodenje evidence o jemanju lahko starostniku pomaga, da bo vedel, ali je vzel pravilno zdravilo ob pravem času.

Najbolj preprost način spremljanja jemanja zdravil sta svinčnik in papir.  Lahko izdelate enostavno razpredelnico, v katero vnesete ime zdravila in odmerek zdravila ter dan in del dneva zaužitja zdravila. Ko starostnik vzame določen odmerek, si to zabeležite tako, da v okencu naredite kljukico ali »X«.  Izpolnjena tabela bo obema v pomoč, da se prepričata o zaužitju odmerka. Tako se boste izognili tuhtanju, ali sem danes morda že vzel jutranji odmerek.

Da bi si pomagali spomniti, kdaj je čas za zdravilo, lahko uporabimo različne opomnike.

Nekateri starejši si najraje nastavijo alarm na telefonu, tehnično bolj podkovani pa uporabljajo posebne aplikacije, namenjene pravilnemu jemanju zdravil. Preprost način, ki prav tako odlično deluje, je navadna budilka.

Nekateri starejši vzpostavijo navado, da določena zdravila jemljejo ob posameznih obrokih. Rutina jim pomaga, da si zapomnijo, kdaj naj vzamejo določeno zdravilo.

8. Nasvet: Poučite se o verjetnih neželenih učinkih zdravil

Pomembno je, da razumete potencialne neželene učinke zdravil in in potencialne neželene interakcije med zdravili. Tako boste lahko budno spremljali kakršne koli zdravstvene spremembe, do katerih lahko pride ob jemanju novega zdravila ali povečanju odmerka.

Če zaznate spremembe ali težave, takoj stopite v stik z osebnim zdravnikom.

Pogosti neželeni učinki zdravil lahko povečajo tveganje padcev, razdražijo želodec, povzročijo bolečino ali šibkost ipd. Nekateri neželeni učinki lahko celo posnemajo druga zdravstvena stanja, vključno z demenco.  

9. Nasvet: Starejšim z Alzheimerjevo boleznijo ali demenco pomagajte pri jemanju zdravil

Če vaš starostnik ne obvlada jemanja zdravil ali ima diagnozo Alzheimerjeva bolezen ali demenca, bo verjetno pri jemanju zdravil potreboval pomoč.

Zaradi kognitivnega primanjkljaja namreč obstoječi sistem jemanja zdravil, ki temelji na opomnikih, nikakor ni dovolj, nepravilno jemanje zdravil pa lahko močno škoduje njihovemu zdravju.

10. Nasvet: Vnaprej načrtujte nabavo zdravil (preden jih zmanjka)

Pri jemanju zdravil na recept, ki jih potrebujete na dolgi rok, je bistveno, da poskrbite za zalogo in da jih starostniku ne bo zmanjkalo oz. ne bo izpustil odmerka.

Najbolj priročna rešitev je, da zdravnik predpiše letni recept za zdravila.

Tako vam jih ne bo potrebno vedno znova naročati.

Če to ni mogoče, si na koledarju označite, kdaj bo zdravil zmanjkalo, da jih boste preskrbeli, preden zaloge dokončno poidejo.

EDEN NAJBOLJ PRILJUBLJENIH PRIPOMOČKOV PRI NAS SO ŠKATLICE ZA TABLETE.

Kliknite tukaj in si preberite več o škatlici za tablete>>>

Prijavite se na naše e -novice

Naše e-novice so izobraževalne kot tudi zabavne. Še najmanj pa so prodajne. Ljudje jih zelo radi berejo, saj je iz njih zelo veliko naučijo.

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-novice.